Muziektherapie

Muziektherapie is een non-verbale therapie. Dat houdt in, dat niet het gesproken woord, maar andere uitingsvormen (in dit geval muziek) centraal staan. Muziek is daarbij geen doel. Het gaat niet zozeer om het product, zoals het leren bespelen van een instrument. Maar het is een middel. Muziek wordt ingezet om  contact te maken, aandacht te vangen en vast te houden. Via de muziek kun je aan allerlei doelen werken. Daardoor is het ook bij vele doelgroepen toepasbaar. Zo wordt muziektherapie ingezet in de geriatrie bij dementie, maar ook in de Revalidatie of gehandicaptenzorg.

Zelf werk ik vooral in de Jeugdzorg met autistische kinderen en jongeren.

Bij A.S.S. is het bekend dat verbale informatie niet goed of laat wordt verwerkt. Ook kan speken moeilijk zijn, of herhalend en zonder inhoud.

Muziek kan hier helpen. Muziek wordt anders verwerkt in de hersenen en komt vaak directer binnen. Daardoor verloopt het contact maken beter en is er meer interactie.

 

Muziek heeft de kracht om mensen in beweging te zetten. Het helpt bij het versterken of vormen van emoties; het brengt herinneringen boven en geeft herkenning.

Ook helpt het om woorden op melodie te zetten om spreken makkelijker te maken bij afasie, of om meer respons te krijgen bij A.S.S.